![](/media/lib/87/n-mlotek-sedziowski-6d3c5c25bae306634a6e801ea8be345b.jpg)
Sąd apelacyjny nie pozwala patentować prostokąta
19 maja 2015, 12:07Przed trzema laty głośno było o wyroku w sporze pomiędzy Apple'em a Samsungiem. Wówczas to sąd uznał Samsunga winnym wszystkich zarzucanych mu naruszeń i skazał na miliard dolarów odszkodowania. Teraz w tej sprawie wypowiedział się sąd wyższej instancji.
![](/media/lib/438/n-atlas-3ba174b2b9d2e75c97ff5264e7c6ecc7.jpg)
Atlas geograficzny „Speculum orbis terrae” sprzed ponad 400 lat dostępny on-line w Mazowieckiej Bibliotece Cyfrowej
11 stycznia 2021, 12:43Pod koniec grudnia Muzeum Narodowe w Warszawie (MNW) poinformowało o zakończeniu projektu Zachowanie unikatowego atlasu geograficznego "Speculum orbis terrae" (Zwierciadło kręgu ziemskiego). W jego trakcie przeprowadzono konserwację i digitalizację atlasu sprzed ponad 400 lat. Cyfrowa kopia jest dostępna on-line w Mazowieckiej Bibliotece Cyfrowej.
Kinect wyceniony na 150 USD
21 lipca 2010, 10:30Microsoft ujawnił cenę urządzenia Kinect (d. Natal). Trafi ono na rynek 4 listopada i trzeba będzie zapłacić za nie 150 dolarów. Wraz ze sprzętem użytkownik otrzyma grę Kinect Adventures.
![](/media/lib/221/n-kiszona-kapusta-a9eed682aa959e7003d82e959a80d250.jpg)
Zmniejszony lęk społeczny u ludzi, którzy jedzą dużo fermentowanych pokarmów
11 czerwca 2015, 10:02Amerykańscy naukowcy wykazali, że młodzi dorośli, którzy jedzą więcej fermentowanych pokarmów, mają mniej objawów lęku społecznego. Wpływ był największy w grupie genetycznego ryzyka fobii społecznej (oceniono je, mierząc poziom neurotyzmu).
![](/media/lib/442/n-magnetyzm-129ed1c62edb38a83ddf13ef6b84f15d.jpg)
Nowy rodzaj magnetyzmu zaobserwowany w „magnetycznym grafenie”
9 lutego 2021, 13:07W tzw. magnetyczny grafenie zauważono nieznany dotychczas rodzaj magnetyzmu. Jego odkrycie pomoże lepiej zrozumieć zjawisko nadprzewodnictwa w tym niezwykłym materiale. Odkrycia dokonali naukowcy z University of Cambridge, którym udało się kontrolować przewodnictwo i magnetyzm tiofosforanu żelaza (FePS3), dwuwymiarowego materiału, który gdy jest ściskany zmienia swoje właściwości z izolujących po przewodzące.
![](/media/lib/48/8701484_e483a22458-57fceff2edeff593a9ed525ff8e9e209.jpg)
Pół roku na poprawienie dziur
5 sierpnia 2010, 11:13W Zero Day Initiative (ZDI) firmy Tipping Point, największym programie w ramach którego odkrywcy luk otrzymują wynagrodzenie, wprowadzono poważne zmiany. Teraz producenci dziurawych programów będą mieli 6 miesięcy na ich załatanie. Po pół roku informacje o dziurach zostaną upublicznione.
![](/media/lib/186/n-witamina-c-6bd63050d25c2a43b2dea74e1e501e4f.jpg)
Wysokie spożycie cytrusów zwiększa ryzyko czerniaka
6 lipca 2015, 10:56Częste spożywanie cytrusów, a konkretnie całych grejpfrutów i soku pomarańczowego, wiąże się z podwyższonym ryzykiem czerniaka złośliwego.
![](/media/lib/254/n-stereo-d7896bd8e1ea91426b6730dbbbe13525.jpg)
NASA stworzyła 1. globalną mapę zmian poziomu wód słodkich na powierzchni Ziemi
4 marca 2021, 11:17Naukowcy z NASA sporządzili pierwszą globalną mapę zmian poziomu powierzchniowych wód słodkich. Chcieli w ten sposób zbadać wpływ człowieka na zasoby słodkowodne. Dzięki najnowszym osiągnięciom technologicznym możliwe było uwzględnienie zbiorników, które jeszcze niedawno uznawano za zbyt małe, by badać je za pomocą satelitów.
![Algi](/media/lib/68/algae-oxygen-bubbles-9a69000e5066a5e353d0e84ad50da29a.jpg)
Odkryto nowy rodzaj chlorofilu
21 sierpnia 2010, 11:39Chlorofil - związek chemiczny pozwalający roślinom (a także glonom i niektórym bakteriom) na czerpanie energii w procesie fotosyntezy można uznać za podstawę istnienia życia na Ziemi w ogóle. Dlatego odkrycie nowego, nieznanego typu chlorofilu jest wydarzeniem w biologii.
![](/media/lib/216/n-bios-4f042a415966523b4fe9fa02c4b9f1c9.jpg)
Źle zabezpieczone UEFI
3 sierpnia 2015, 07:43Większość nowoczesnych płyt głównych stosuje zabezpieczenia, które mają zapobiegać nadpisaniu firmware'u BIOS-u. Tymczasem okazuje się, że błąd w licznych implementacjach UEFI powoduje, że zabezpieczenia takie są wyłączane